Waarom WordPress gebruiken voor jouw nieuwe website?

WordPress. Je hebt er waarschijnlijk al vaker van gehoord. Het is een van de vele contentmanagementsystemen (CMS) waar websites mee worden gebouwd. Maar waarom zou je nu voor WordPress moeten kiezen? Met CLARQ gebruiken wij het WordPress CMS om onze eigen website in te maken en die van onze klanten. In deze blog leggen we je uit waarom. Wist je dat zo’n 43% van de websites wereldwijd in WordPress worden gebouwd?

Afbeelding van het inzicht Waarom WordPress gebruiken voor jouw nieuwe website?

WordPress. Je hebt er waarschijnlijk al vaker van gehoord. Het is een van de vele contentmanagementsystemen (CMS) waar websites mee worden gebouwd. Maar waarom zou je nu voor WordPress moeten kiezen? Met CLARQ gebruiken wij het WordPress CMS om onze eigen website in te maken en die van onze klanten. In deze blog leggen we je uit waarom. Wist je dat zo’n 43% van de websites wereldwijd in WordPress worden gebouwd?

Hoe, Wat, WordPress!

27 mei 2023 is waar het allemaal begon. Matt Mullenweg & Mike Little lanceerde WordPress. Een platform dat gebruikt kon worden om je eigen blog bij te houden. Het systeem was dusdanig makkelijk in gebruik, dat het zich snel verspreide in de markt. Niet alleen onder bloggers zelf, maar ook onder vele honderden ontwikkelaars die met het CMS aan de slag gingen. Door de jaren heen heeft het veel ontwikkelingen meegemaakt. Fast-forward zijn ze in 2013 het populairste platform op de markt geworden met ruim 60 miljoen WordPress websites wereldwijd. Nu, 10 jaar later, in 2023 zijn zo’n 43% van alle websites wereldwijd gemaakt met WordPress (bron: W3Techs).

Het CMS systeem is inmiddels uitgegroeid tot véél meer dan alleen een blog systeem. Zo bouwen we met CLARQ tegenwoordig van eenvoudige landingspagina, tot geavanceerde bedrijfswebsite, tot volwaardige webshop.

Het Belang Van Open Source

Open Source spreekt tot de kern van de digitale vrijheid en innovatie die WordPress zo’n populaire keuze maakt onder ontwikkelaars en website-eigenaren wereldwijd. In de snel veranderende digitale wereld staat Open Source software zoals WordPress dan ook aan de voorgrond van innovatie en veranderingen. Dat is ook wel gebleken in de afgelopen 20 jaar, waarin het systeem zich flink wist te ontwikkelen. Simpel gezegd, betekent open source daarnaast dat de broncode vrij toegankelijk is voor het publiek. Hierdoor kunnen ontwikkelaars van over de hele wereld ermee aan de slag zonder inbreuk te maken op auteursrecht of licenties ermee aan de slag.

De community van deze ontwikkelaars varieert sterk van amateur-webbouwers tot enkele van de meest ervaren ontwikkelaars en ontwerpers in de branche. Deze samenstelling zorgt voor een enorme kennis en expertise om het CMS naar een hoger plan te tillen. Juist deze diversiteit maakt het vaak voor bedrijven ook zo lastig om de juiste keuze te maken voor een geschikte partij om de website te laten bouwen.

Gebruikersgemak en Toegankelijkheid

WordPress is een platform dat bekend staat om zijn gebruikersgemak en toegankelijkheid. Zelfs als je geen technische kennis hebt, kun je gemakkelijk aan de slag om je eigen website te beheren. Met intuïtieve functies en een gebruiksvriendelijke interface, kunnen gebruikers moeiteloos content toevoegen, aanpassen en publiceren. Dit maakt het een ideale keuze voor mensen die op zoek zijn naar een eenvoudige en toegankelijke manier om hun online aanwezigheid te vergroten.

Plugins & Themas

Naast de WordPress kern kan het systeem worden uitgebreid met diverse plugins en themas welke meer functionaliteit toevoegen aan je website. Van zoekmachine-optimalisatietools en social media-integraties tot e-commerce oplossingen – de beschikbare plugins zorgen ervoor dat je website kan groeien en evolueren naarmate je behoeften veranderen, zonder dat je telkens opnieuw vanaf 0 hoeft te beginnen. Deze plugins zijn niet alleen talrijk maar ook gevarieerd, wat betekent dat elke specifieke behoefte of vereiste die je hebt, kan worden beantwoord met een eenvoudige installatie van een plugin. Bijkomend voordeel is dat veel van deze plugins kwalitatief inzetbaar zijn voor veel ondernemers met een eigen website.

Thema’s daarentegen bieden een snelle en eenvoudige manier om het uiterlijk en het gevoel van je website te veranderen, zonder dat je de inhoud hoeft aan te passen. Of je nu een online winkel, een persoonlijke blog of een zakelijke website beheert, er zijn duizenden professioneel ontworpen thema’s beschikbaar – zowel gratis als premium – die je kunt gebruiken om een visueel aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke site te creëren.

Deze vrijheid en keuze heeft ook zeker nadelen. Niet iedere plugin of thema is namelijk kwalitatief inzetbaar. Sommige vormen zelfs veiligheidsrisico’s en vergroten de kans op hacks op jouw website. Binnen CLARQ zijn we dan ook erg zorgvuldig met het gebruik van plugins van derden. We willen er namelijk zeker van zijn we dat jou als ondernemer garantie kunnen bieden op een goede, betrouwbare en veilige website. Zo doen we ook naast het installeren en configureren van plugins, ook zelf plugins bouwen. Dat hebben we bijvoorbeeld voor Strong Viking gedaan met maatwerk evenementen filter te bouwen. Door zelf plugins te ontwikkelen of in ontwikkeling te nemen van derden, hebben we meer grip op de continuïteit.

Veiligheid en Betrouwbaarheid

Beveiliging van websites is in het huidige tijdperk cruciaal. Websites verwerken en bevatten steeds meer (gevoelige) data, iets wat hackers natuurlijk prachtig vinden en via verschillende manieren proberen te bemachtigen. WordPress staat erom bekend regelmatig updates uit te brengen om bekende beveiligingsproblemen en kwetsbaarheden aan te pakken. Dit vormt een soliede basis om de website veilig online en in beheer te houden.

De flexibiliteit van WordPress stelt het niet alleen in staat om een breed scala aan websitebehoeften te bedienen, maar ook om een robuuste verdediging op te bouwen tegen online dreigingen. Er zijn talloze beveiligingsplugins beschikbaar, specifiek ontworpen om WordPress-sites te beschermen tegen verschillende soorten cyberaanvallen, zoals malware, DDoS-aanvallen en brute-force aanvallen. Deze plugins bieden vaak een reeks hulpmiddelen en functies, zoals firewall-bescherming, malware-scans, en login-beveiliging, die de beveiligingslaag van een WordPress-website aanzienlijk versterken en beheerders in staat stellen om proactief mogelijke beveiligingsincidenten te beheren.

Kennis maken met CLARQ?

WordPress zit al jaren in ons DNA. Door de jaren heen hebben we het zien ontwikkelen en kleine tot grootschalige semi-overheid websites mogen bouwen voor onze klanten. Met WordPress kunnen we websites efficient en volledig op maat bouwen. Van eenvoudige landingspagina’s voor advertenties op zoekmachine optimalisatie, tot grote corporate websites met webshops. Wij bouwen websites die net zo sterk in hun schoenen staan als jouw ondernemerschap. In ons universum zijn websites responsive, snel en krachtig. Privacy en veiligheid verliezen we nooit uit het oog. Logisch toch?

Contact

Meer inzichten van CLARQ

Wat is ‘Above the Fold’ en hoe optimaliseer je het op je website? uitgelichte afbeelding

Wat is ‘Above the Fold’ en hoe optimaliseer je het op je website?

De marketingterm “Above the Fold” of “Boven de Vouw” verwijst naar het gedeelte van een website dat direct zichtbaar is zonder te scrollen. Oorspronkelijk komt de term uit de krantenwereld, waarbij de bovenste helft van de 1e pagina het meest zichtbaar is en dus de belangrijkste content bevatte. Tegenwoordig beoordelen je bezoekers binnen slechts 50 miliseconden. Extra belangrijk dus om vanuit de online marketing en webdesign na te denken wat je hier laat zien. In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten.

Lees dit artikel