Vandaag de dag kan alles online via het internet. Van het shoppen voor nieuwe kleding, het opzoeken van reisinformatie en worden geinformeerd door overheidsorganisaties. De ontwikkelingen gaan hard, helaas vaak ten koste van digitale toegankelijkheid. Best gek als je bedenkt dat 20% van de bevolking baat heeft bij een website die digitaal toegankelijk is (bron).
De inhoud
Wat is digitale toegankelijkheid?
Digitale toegankelijkheid houdt in dat websites, apps en online documenten zo gemaakt zijn dat ook mensen met een beperking deze gemakkelijk kunnen gebruiken en begrijpen. In de Nederlandse samenleving zijn er ongeveer 800.000 mensen met een beperking die geen gebruik kunnen maken van een muis en/of beeldscherm. Digitale toegankelijkheid zorgt ervoor dat deze belangrijke doelgroep niet wordt buitengesloten. Dit is super belangrijk voor overheid en gemeente, maar zeer zeker ook voor het bedrijfsleven!
Wettelijke verplichting
Internationaal zijn er ook afspraken gemaakt die het gemakkelijk maken om middels “toegankelijkheid by design” een website te maken. Zo is het WCAG in het leven geroepen en is er een internationaal VN-gedrag voor de rechten van mensen met een handicap getekend. Daarnaast zijn veel overheden en gemeente wettelijk verplicht digitaal toegankelijk te zijn voor hun burgers.
Hoe maak je een digitaal toegankelijke website?
Er zijn verschillende manieren om een website digitaal toegankelijk te maken. Een van de belangrijkste aspecten is het zorgen voor een duidelijke structuur op de website. Dit zorgt voor een betere ervaring wanneer screenreaders gebruikt worden om een website voor te lezen, zodat niet alles door elkaar wordt verteld.
Omdat niet iedereen een muis kan gebruiken is het ook belangrijk om een website navigeerbaar te maken met het toetsenbord. Dit kan door links duidelijk herkenbaar te maken en op een juiste manier te programmeren. Naast technische maatregelen is het ook belangrijk om naar de ontwerpen van de website te kijken. Voldoende contrast tussen tekst en achtergrond is belangrijk bij het toegankelijk maken van de website.
Naast websites kun je ook digitale documenten toegankelijk maken. Microsoft besteed hier bijvoorbeeld aandacht aan bij het toegankelijk maken van PowerPoint-presentaties (link).
Internationale richtlijnen Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)
De internationale Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent, ook bekend als WCAG, zijn er om digitale drempels weg te nemen en websites toegankelijk te maken. Deze richtlijnen helpen vooral mensen met beperkingen, zoals blindheid, slechtziendheid, doofheid, gehoorverlies, leer- en cognitieve problemen, motorische beperkingen, spraakproblemen en overgevoeligheid voor licht. Ook mensen met meerdere van deze beperkingen hebben er baat bij.
Deze regels zijn niet alle specifiek voor gebruikers met een beperkingen. Ze zijn juist ook bedoeld om de toegankelijkheid van websites in het algemeen te verbeteren. Door de WCAG regelgeving te volgen wordt de website niet alleen beter toegankelijk voor bezoekers met een beperking, maar verbeter je de ervaring voor alle iedereen. Dit maakt je website gebruiksvriendelijker en zorgt ervoor dat meer mensen jouw content kunnen begrijpen en gebruiken.
WCAG Principe 1 Digitale toegankelijkheid: Waarneembaar (perceivable)
Dit betekent dat alle informatie en functionaliteiten niet onzichtbaar of ontoegankelijk mogen zijn voor de zintuigen van een persoon. Tot nu toe kunnen we het internet niet ruiken of proeven. Maar tot die tijd moeten gebruikers de aangeboden informatie kunnen zien, horen of voelen. Als content dus niet gezien kan worden, moet het wel hoorbaar of voelbaar zijn. Alle teksten en media moet waarneembaar en leesbaar zijn voor gebruikers, ongeacht hoe zij de informatie benaderen (muis, toetsenbord, schermlezer, etc.). Digitaal toegankelijke websites hebben bijvoorbeeld alt-tekst voor afbeeldingen en ondertiteling bij video’s zodat deze ook door een schermlezer kunnen worden voorgelezen.
WCAG Principe 2 Digitale toegankelijkheid: Bedienbaar (operable)
Dit betekent dat de website functioneel bruikbaar moet zijn, ongeacht hoe deze wordt benaderd. Knoppen moeten werken, of iemand nu een toetsenbord, muis, touchscreen, joystick of een ander invoerapparaat gebruikt. Gebruikers moeten makkelijk door de inhoud kunnen navigeren. De content mag geen aanvallen uitlokken, bijvoorbeeld door knipperende lichten, en moet gebruikers genoeg tijd geven om te reageren op de informatie die wordt gepresenteerd, zelfs als hun mobiliteitsniveau maakt dat ze traag reageren. Er mogen geen “keyboard traps” zijn (plekken waar je met de tab-toets naartoe kunt gaan, maar niet meer terug kunt tabben).
WCAG Principe 3 Digitale toegankelijkheid: Begrijpelijk (understandable)
Dit betekent dat de inhoud begrijpelijk moet zijn voor alle gebruikers. Het mag niet zo complex of moeilijk te lezen zijn dat bezoekers de informatie niet kunnen gebruiken. Voorbeeld: formulieren moeten duidelijk en eenvoudig in te vullen zijn zonder moeilijke woorden of vragen. Houd de namen van knoppen en interactieve elementen consistent wanneer ze op meerdere plaatsen worden gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld niet op de ene plek “kopen” en op een andere “toevoegen aan winkelwagentje” als het eindresultaat van de actie hetzelfde is.
WCAG Principe 4 Digitale toegankelijkheid: Robuust (robust)
De content moet te gebruiken zijn met verschillende apparaten en technologieën, zoals schermlezers om aan de eisen van toegankelijkheid te voldoen. Een video moet bijvoorbeeld werken ongeacht de browser of het apparaat waarop je het probeert te kijken. Dat is óók handig voor mensen zonder beperking. Maak geen functionaliteiten die alleen bereikt kunnen worden met een rechterklik van een muis. Een muis is een hulpmiddel dat iemand die de content op een smartphone bekijkt of een schermlezer gebruikt, misschien niet kan gebruiken.
Digitale toegankelijkheid gemeente
Gemeente moeten ook voor toegankelijkheid zorgen zdat iedereen hun digitale communicatie kan gebruiken en begrijpen. Dit geldt ook voor mensen met een beperking of mensen die minder goed zijn met computers en internet. Websites en apps van gemeenten moeten zó gemaakt worden dat iedereen ze kan gebruiken. Sommige gemeenten zijn hier al ver mee, andere nog niet.
Digitale toegankelijkheid van onze overheid
De Nederlandse overheid streeft ernaar dat iedereen kan deelnemen aan de digitale samenleving. Dit betekent dat websites en mobiele apps van overheidsinstanties voor iedereen toegankelijk moeten zijn, inclusief mensen met een beperking. Dit doel wordt bereikt door de internationale standaard voor toegankelijkheid te volgen zoals het WCAG en het VN-verdrag.
Meer weten over digitale toegankelijkheid?
Bij Clarq ben je aan het juiste adres. Afhankelijk van de eisen van jouw project maken we een weloverwogen keuze tussen vorm en fucntie. Laten we samen een website maken die digitaal toegankelijk zijn voor iedereen. Klik hier om contact met ons op te nemen.